Endüstriyel kenevir ve marihuana, Cannabis sativa bitkisinin iki farklı çeşididir. Endüstriyel kenevir, düşük THC (tetrahidrokanabinol) seviyelerine (genellikle %0.3 veya daha az) sahip olup, öncelikli olarak lif, tohum ve yağ üretimi için yetiştirilir. Marihuana ise yüksek THC içeriği ile bilinir ve çoğunlukla tıbbi veya rekreasyonel amaçlar için kullanılır.
Endüstriyel kenevir, çok yönlü bir bitki olup tekstil, gıda, kozmetik, ilaç hammadesi, inşaat malzemeleri, kağıt üretimi, kompozit, otomotiv sektörü ve biyoplastikler dahil olmak üzere birçok endüstride kullanılır. Kenevir lifleri; halat, giysi üretiminde ve izolasyonda; tohumları ve yağları ise gıda, yem ve kozmetik ve medikal ilaç ürünlerinde kullanılır.
Keten ve kenevir, her ikisi de lif üretimi için yetiştirilen ancak farklı familyalara ait bitkilerdir. Kenevir, Cannabis sativa familyasından gelirken, keten Linum usitatissimum familyasından gelir. Keten lifleri daha ince ve yumuşak olduğundan genellikle giysi ve ev tekstili ürünlerinde tercih edilirken,keten tohumu gıda da kullanılabilir. Kenevir lifleri daha güçlü ve dayanıklı olduğu için teknik tekstil, tekstil, inşaat, kompozit ve otomotiv sektörü gibi ağır hizmet gerektiren uygulamalarda kullanılır.
Endüstriyel kenevir, düşük su gereksinimi, ilaçsız üretimi, hızlı büyüme hızı, yüksek karbon tutma kapasitesi ve bir sonraki ürünün verimini %20-25 arttırması ile çevre dostu bir bitkidir. Yüksek karbon emilimi ve oksijen salınımı ile ozon tabakasını korur. Toprağın erozyonunu önleyebilir ve zenginleştirebilir. Ayrıca, petrol bazlı ürünlerin yerini alabilen sürdürülebilir biyoürünlerin üretiminde kullanılabilir.
Her iki bitki de geniş bir iklim yelpazesinde yetiştirilebilir, ancak verimlilik koşulları bitkiye göre değişiklik gösterir. Kenevir, iyi drenajlı, verimli topraklarda ve ılıman iklim koşullarında en iyi şekilde büyür. Kenevir; ÇKS ile ekilir ve özel izne tabiidir. Şu an sadece 20 ilimizde bu izin geçerlidir. Keten ise; ÇKS olmadan ekilir ve izne tabii değildir. Keten, hafif asidik ila nötr topraklarda iyi sonuçlar verir. Her iki bitki de uygun iklim ve toprak koşullarında yüksek verim sağlayabilir.